ZZP’er: VAR vervangen voor Modelovereenkomst

ZZP’er: VAR vervangen voor Modelovereenkomst

Overeenkomsten op grond waarvan een opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden, publiceren wij als voorbeeldovereenkomst op onze internetsite. Iedereen die volgens een voorbeeldovereenkomst werkt of gaat werken, kan zo’n overeenkomst downloaden en gebruiken.

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) verdwijnt vanaf 2016 en wordt vervangen door modelovereenkomsten. In 1e instantie zou de ‘Beschikking geen loonheffingen’ in de plaats van de VAR komen. Dat gaat niet door. De modelovereenkomsten zijn overeenkomsten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers die de belastingdienst beoordeelt en die uitsluitsel geven over of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen. Belangenorganisaties van opdrachtgevers en van opdrachtnemers, individuele opdrachtgevers of hun intermediairs kunnen straks overeenkomsten opstellen en deze laten beoordelen door de belastingdienst. Dat kunnen bijvoorbeeld overeenkomsten voor een sector zijn. De belastingdienst beoordeelt deze overeenkomsten en geven vervolgens uitsluitsel of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen. Overeenkomsten op grond waarvan een opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden, publiceert de Belastingdienst als voorbeeldovereenkomst. Iedereen die volgens een voorbeeldovereenkomst werkt of gaat werken, kan zo’n overeenkomst downloaden en gebruiken.

De Belastingdienst heeft de eerste sectorale modelovereenkomst goedgekeurd. De modelovereenkomst gaat over zzp’ers in de bouw.
De sectorale modelovereenkomst is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de Belastingdienst, Zelfstandigen Bouw en Stichting ZZP Nederland en is op 14 oktober op de website van de Belastingdienst gepubliceerd. Inmiddels staan er meerdere goedgekeurde modelovereenkomsten op de website van de Belastingdienst, te weten;

Algemene voorbeeldovereenkomsten
inhuur externe deskundige

Voorbeeldovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen

Bouwsector
zelfstandigen bouw (stichting ZZP Nederland) en bijbehorende toelichting

ICT-sector

software- en gamesontwikkelaar

Kunst- en cultuursector
artiest (individueel)
artiestengezelschap
diskjockey
kunst- en cultuureducatie
muziekonderwijzer

Medische sector
coördinerend stralingsdeskundige
huisarts, incidentele waarneming (LHV)
huisarts, tijdelijke waarneming
tandheelkundige dienstverlening
thuiszorg via zorginstelling
verloskundige, tijdelijke waarneming (KNOV)

Onderwijssector

gastdocent masterclass

Sportsector
tennisleraar

Zodra er meer modelovereenkomsten beschikbaar zijn, zullen wij dit melden op onze website.

 • BGL,
 • Modelovereenkomst,
 • VAR,
 • ZZP
Heeft u vragen? en Irene zijn uw experts

  Of mail direct naar: info@etl-bna.nl

   Of bel direct naar: (035) 693 64 44

   Gerelateerd nieuws