Pas op voor Phishing en Cryptoware

Pas op voor Phishing en Cryptoware
  • 27 jun 2015

Steeds vaker worden ondernemers en particulieren getroffen door en geconfronteerd met de gevolgen van phishing en cryptoware. Dit kunt u ook overkomen.

Phishing
Phishing is een vorm van oplichting via internet. Door een e-mail probeert de oplichter uw persoonlijke gegevens te achterhalen, zoals creditcard- en bankrekeningnummer, pincode, en identiteitsgegevens. De e-mail lijkt afkomstig te zijn van betrouwbare instanties, zoals uw bank, maar in werkelijkheid komt de e-mail afkomstig van de oplichter.

Cryptoware
Bij Cryptoware, ook wel ransomware genoemd, worden bestanden op uw computer “gegijzeld”. De bestanden worden versleuteld, en door betaling van “losgeld” aan de cybercriminelen kun de je de bestanden weer toegankelijk maken. Deze vorm van cybercriminaliteit komt steeds vaker voor. Cryptoware wordt vaak in een ZIP-bestand als bijlage bij een e-mail verstuurd. Zip-bestanden zijn lastig te scannen door een virusscanner. Ook hier lijkt het dat de e-mails afkomstig zijn van bekende instanties, zoals bekende webshops of de belastingdienst.

Als u getroffen wordt door phishing of door een cryptoware-infectie kan dit voor u of uw onderneming drastische gevolgen hebben. Het leek ons goed om die informatie voor u op één A4-leaflet bij elkaar te brengen. Deze kunt u hier downloaden We hopen dat u en uw medewerkers hier voordeel uit kunnen halen. Daarom kunt u de  leaflet ook downloaden van internet zodat u de leaflet digitaal kunt verspreiden aan uw medewerkers.

 

  • cryptoware,
  • phishing,
  • ransomware

Overig nieuws